Zanimljiv hobi Ratka Korneska, rudničkog penzionera iz Majdanpeka

MAJDANPEK – Majdanpečanin Ratko Kornesko, koji već uveliko gazi osmu deceniju života, nakon odlaska u penziju, iz Rudnika bakra, gde je proveo čitav radni vek, ispunio je penzionerske dane jednim zanimljivim hobijem. Već punih petnaest godina, on od kostiju životinja, izrađuje male skulpture, prava umetnička dela, koja je nedavno, kao član Udruženja umetnika, predstavio i svojim sugrađanima kroz izložbu „Mistika Homolja“.

Inspiraciju nalazim upravo u prirodnim materijalima i oblicima, kao što su još drvo i kamen, sa kojim sam počeo  da stvaram. Kosti životnja su same po sebi inspirativne zbog različitosti oblika. Naravno, da bi se došlo do momenta  stvaranja skulpture neophodna je priprema, u smislu temeljnog čišćenja kostiju, iskuvavanja i tretiranja određenim hemijskim preparatima“, priča Ratko Kornesko, dodajući da mu je želja da svoju zbirku zaokruži na sto skulptura, koje će ostaviti svojim unucima u amanet.

Iako  se umetnička dela koja stvara Ratko Kornesko mogu podvesti pod inovativni pristup umetnosti, možda je sve upravo suprotno i predstavlja zapravo povratak iskonskom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *