Zapalila se cev u fabrici sumporne kiseline

0
BOR – Jutros oko sedam i petnaest u novoj fabrici sumporne kiseline u Boru zapalio se deo cevi od fiberglasa, koja povezuje elektrostatički filter sa sušnim tornjem, deo opreme koju je ugradila kanadske kompanije „SNC Lavalin“. Prema rečima Adela Šediaka, sajt-menadžera kanadske firme koja je i gradila novu fabriku i bila nosilac celog projekta nove topionice u Boru, reč je o neznatnoj šteti čiji se uzrok još uvek ispituje.
 
„Tačno je da je došlo do manjeg incidenta, zapalio se deo cevi od fiberglasa i sva je sreća što je borska vatrogasna služba reagovala brzo i na taj način sprečila eventualnu veću štetu. Još uvek ne znamo zašto se to desilo, istražićemo uzroke i pronaći izvor problema u toku dana. Ono što za sada mogu da kažem jeste da u ovom trenutku nijedan faktor ne ukazuje na to da je uzrok bio neki „nebezbedan uslov“ – rekao je Šediak.

Nadležni u SNC Lavalinu, kako ističe Šediak, procenjuju štetu i rade kalkulaciju materijala koji će biti potreban da se šteta sanira u kratkom roku, a o svim komercijalnim aspektima će, u skladu sa ugovornim obavezama, razgovarati sa investitorom.
Minulog vikenda u novoj topionici počelo je šaržiranje fleš-peći, odnosno uvođenje koncentrata. Međutim, neželjena pojava u novoj fabrici sumporne kiseline, ma koliko da je mala, odložiće početak livenja bakra, a novo pirometalurško postrojenje održavaće se u toplom stanju dok se ne reši problem u fabrici sumporne kiseline.                 

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2l9cih“ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *