Zaštita interesa u otkupu zemljišta za novi rudnik

0

Novi rudnik bakra u Srbiji, zahvaljujući prirodnom bogatstvu, trebalo bi da narednih godina bude otvoren na lokaciji Čukaru Peki, a izrada prostornog plana posebne namene za ovu lokaciju uslovljava i rešavanje imovinsko pravnih odnosa da bi se rudnik uopšte i otvorio. Zato je važno znati cenu zemljišta koje se otkupljuje od vlasnika. Katastarski, zemljište neophodno za uobličavanje rudnika prostire se u tri borska sela, Brestovcu, Metovnici i Slatini. A Opština Bor već je najavila formiranje radne grupe koja će baviti zaštitom interesa stanovništva čija su imanja na području budućeg rudnika.

„Mogu i hoću da sugerišem da ne može na teritoriji opštine Bor, na obodu tri sela, da se neko ponaša tako da ga ne interesuje interes naših sugrađana i interes opštine Bor. Ne može neko zarad jedne donacije od 20, 30 ili 50 hiljada dinara, koju da nekom preduzeću ili da nekom klubu, koja je svakako njima bitna, da kupuje zemljište po dva ili tri puta manjoj ceni nego što otkupljuje RTB Bor kao državna firma, na lokaciji koja je samo sedam kilometara dalje. Moramo da postavimo pitanje šta se dešava sa tim. I mi kao Opština Bor smo tražili, ja sam zamolio čelne ljude iz RTB-a Bor, iz Instituta, sa fakulteta, i mi kao opština, da formiramo radnu grupu koja će se baviti interesima Opštine Bor. Te naše zaključke, koje budemo donosili, slaćemo direktno Rakiti i direktno Vladi Republike Srbije. Da se zna šta se dešava.“, rekao je Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

Osim što bi opštinska radna grupa trebalo da zaštiti interese građana u otkupu zemljišta, takođe će imati uvid i u druge poslove koji prate otvaranje novog rudnika, jer je neophodno izgraditi i pristupne puteve i u svemu tome sagledati i najpovoljnija ekološka rešenja. Ona često nisu najjeftinija, odnosno ne određuje ih samo cena, poput mesta za formiranje rudničkog jalovišta, ali jesu opšti interes, naročito u doba kada su ekologija i održivi razvoj na vrhu liste svih prioriteta.

Zaštita interesa u otkupu zemljišta za novi rudnik, 17. septembar 2017. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=B3qvUe-9L9c

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *