Žaštita životne sredine najvažnija za Borane

BOR – Najvažnije pitanje za Borane je svakako zdravija životna sredina i to nije sporno. Sa druge strane Kombinat bakra mora da radi i da povećava kapacitete, jer će od toga benefit imati i građani. Nadležna ministarstva, pre svih ministarstva rudarstva i zaštite životne sredine, moraju se aktivnije uključiti u rešavanje postojećih problema meštana Bora i okoline. Privreda ovog kraja, pre svega u rudarstvu ima perspektivu i treba da se razvija, ali je zaštita životne sredine, ipak prioritet, istakla je prilikom posete Boru, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Zorana Mihajlović.

 „Ništa u rudarstvu i energetici ne može da se uradi ako nema procene uticaja na životnu sredinu odnosno studije i ostalih dokumenta koji prate bilo koji projekat u ovoj oblasti. Ministarstvo rudarstva i energetike neće izdati radne dozvole u Boru ukoliko nema studije opravdanosti u oblasti zaštite okoline. Pomoći ćemo da se poboljša kontola kvaliteta vazduha u gradu. Biće pooštrena kontola kvaliteta uvoznog koncentrata bakra i pojačan inspekcijski nadzor, a uskoro se očekuju i izmene u Zakonu o rudarstvu. Sa gradonačelnikom smo dogovorili da u narednom periodu ovde radi energetski menadžer, a da sve nove inicijative u rudarstvu moraju zadovoljiti ekološke kriterijume da bi se primenile u praksi“   istakla je Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije.

Ministarka Mihajlović je najavila da će u narednom periodu jednom mesečno dolaziti u Bor kako bi razgovarala sa predstavnicima gradske vlasti, lokalnih organizacija i institucija u cilju prevazilaženja postojećih problema, pre svega kada je reč o zaštiti životne sredine, zdravlja i interesa građana ovog dela Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.