Zaštiti učenike od diskriminacije i nasilja

0

BOR – Prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, svaka obrazovno vaspitna ustanova je u obavezi da ima Tim za zaštitu učenika od svih oblika diskriminacije i nasilja. U Osnovnoj školi Stanoje MIljković u Brestovcu ovaj tim funkcioniše već deset godina. Deluje prevetivno i pomaže u rešavanju manjih sukoba među učenicima, rečeno je, između ostalog u programu obeležavanja Međunarodnog dana deteta u borskoj biblioteci, a u okviru predstavljanja aktivnosti Tima za zaštitu prava učenika osnovne škole u Brestovcu.

„Tako da smo kroz tu deceniju rada sproveli edukaciji zaposlenih, roditelja i učenika. U skladu se trudimo da reagujemo preventivno, jer ako već moramo da intervenišemo onda znači da smo napravili grešku, kao i da je neko u tom sistemu povređen. Mi se trudimo da napravimo dobar program preventivnih aktivnosti i redovne analize bezbednosti, tako da nema potrebe za reagovanje u slučaju nasilja. Postoje jasne, propisane procedure i saradnja sa Policijskom i Školskom upravom, ukoliko postoji potreba. U našoj OŠ „Stanoje Miljković“ nije bilo slučajeva nasilja drugog i trećeg nivoa. Postoje neki međusobni sukobi i vršnjačko nasilje na nivou odeljenskih zajednica koje se rešavaju u saradnji sa stručnom službom odnosno odeljenskim starešinama“, istakla je Snežana Živković iz Tima za zaštitu prava učenika OŠ „Stanoje Miljković“ Brestovac.

Učenički parlament i Vršnjački tim škole „Stanoje Miljković“ u Brestovcu su u saradnji sa svojim nastavnicima pripremili prigodan program upoznavanja sa opštim odredbama međunarodne konvencije o pravima deteta. Prikazan je i kolaž video klipova koje su pripremili učenici ove škole „Jedan dan nije dovoljan, svaki dan je Svetski dan deteta“, a u saradnji sa učenicima škole „Branko Radičević“ realizovana je i radionica o ostvarenosti dečijih prava u školi, porodici i lokalnoj zajednici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *