Zaštititi ljubimce od krpelja

BOR – Vremenski uslovi ovog proleća odgovaraju pojavi  krpelja koji su prenosioci teških oboljenja kod ljudi, ali i životinja. Između ostalih, ovi insekti psu mogu preneti opasnu i potencijalno smrtonosnu piroplazmozu, ujedno i jednu od najtežih bolesti.

Toplo i vlažno vreme pogoduju krpeljima, parazitima koji sisaju krv kućnim ljubimcima i na taj način ne samo što mehanički prenose neke opasne infektivne agense već ih prenose i pljuvačnim žlezdama u kojima se razmnožavaju određene parazitske bolesti. Pre mesec dana imali smo prvi slučaj psa koji je uginuo od ujeda krpelja. Kasno je doveden kod nas tako da se fatalno završilo“, kaže Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice u Boru.

Od simptoma koji mogu da ukažu na ujed krpelja su da pas izbegava hranu, sakriva se, mokraća mu je tamna, beonjače žute i anemičan je. Da bi se izbeglo ovo teško stanje  veterinari pre svega savetuju vlasnicima životinja da ih zaštite preparatima.

Čak iako ste zaštitili psa preparatima neophodno je da ga nakon šetnje i očešljate gustim češljem. U većini slučajeva krpelj provede i po nekoliko sati na telu životinje pre nego se zakači na kožu i počne da pije  krv.

Vremenski uslovi pogoduju krpeljima, 21. maj 2017 (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *