Završen Međunarodni kongres flotera

BOR – Posetom Flotaciji „Veliki Krivelj“, razgledanjem rekonstruisanih pogona i prigodnom svečanošću na vidikovcu, ispred flotacijske zgrade, završen je Međunarodni kongres flotera, u čijem je radu, tokom tri dana, na Borskom jezeru, učestvovalo oko 300 stručnjaka iz 26 evropskih zemalja. Domaćin skupa bila je finska kompanija „Metso minerals“, vodeća u svetu po proizvodnji flotacijske opreme, koja postoji oko 200 godina, a sa Basenom Bor uspešno posluje skoro devet decenija.

„Zamolio bih vas da budete ambasadori u vašim zemljama, slobodno snimajte fotoaparatima i kamerama i prenesite pravu, možda do sada pogrešnu sliku o Srbiji. Ovo je slobodna zemlja u kojoj se trudimo da primenimo savremena znanja i iskustva i povećamo proizvodnju, a Basen Bor je najbolji primer za to“, rekao, je, pozdravljajući na završnoj svečanosti goste, na vidikovcu ispred flotacije, Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Učesnici ovog naučnog skupa, koji se svake godine organizuje u drugoj zemlji, bili su impresionirani posetom kriveljskoj flotaciji, gde su ih domaćini upoznali s primenom nove, savremene tehnologije i mašina ugrađenih tokom rekonstrukcije pogona, kao i perspektivima razvoja borskog rudarstva

Tokom rada Kongresa razmenjena su iskustva i prikazane nove mogućnosti za unapređenje rudarstva i primenu savremene tehnologije u flotiranju, drobljenju i transportu rude i u očuvanju i zaštiti životne sredine.

U znak zahvalnosti za gostoprimstvo i dobru organizaciju kongresa, Given Onal, iz Turske, predsednik Balkanske akademije nauka za mineralnu tehnologiju, uručio je plaketu Blagoju Spaskovskom, generalnom direktoru Basena Bor.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ule7o“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.