Završen projekat “Put do samostalnog biznisa započinje planiranjem”

BOR – Nataša Davidović jedna je od 31 prijavljene, a 24 nezaposlene žene koje su dobile sertifikat o uspešno završenoj obuci o izradi biznis plana u okviru projekta „Put do samostalnog biznisa započinje planiranjem“ Asocijacije za razvoj Bora.

Već dugo godina sam nezaposlena i iz tog razloga sam se i prijavila. Moji utisci su veoma pozitivni, jer obuka nije pružila samo saznanja o izradi biznis plana već o celokupnoj sferi poslovanja, pri čemu mi je olakšala donošenje odluke da nastavim u pravcu započinjanja sopstvenog biznisa, pošto želim da otvorim salon lepote. Obuka nas nije obavezala na započinjanje posla već nam je dala mogućnost da proverimo da li smo za to zaista spremni“ kaže Nataša Davidović, učesnica projekta Put do samostalnog biznisa započinje planiranje.

I za Vesnu Vasiljković obuka je bila prilika da proveri opravdanost svoje poslovne ideje, za čiju će realizaciju, kako kaže sačekati još neko vreme.

Uz kvalitetnog predavača i dosta praktičnih primera koje nam je predavač izložio, ta obuka je bila više nego kvalitetna. Tom prilikom smo dobile i dosta korisnih informacija sa kojim možemo da uđemo u preduzetničke vode. Ja ću još malo razmislititi posle obuke koja je korisna i za one koji su stopostotno sigurni da će pokrenuti posao, tako i za one koji se još uvek preispituju da li su sigurni da to mogu“, dodaje Vesna Vasiljković, učesnica projekta Put do samostalnog biznisa započinje planiranje.

S obzirom da je nezaposlenost ekonomski ali i socijalni problem, cilj projekta je bio da se nezaposlene žene osnaže i da im se pomogne da započnu sopstveni posao.

Nezaposlenost kao problem pre svega ugrožava žene i mi smo rukovodeći se tim podacima, organizovali obuku za izradu biznis plana za nezaposlene žene u gradu Boru. Primarna ciljna grupa su bile žene koje su na evidenciji nezaposlenih duže od godinu dana. Obuku smo organizovali u saradnji sa RARIS-om. Obuka je obuhvatila elemente i alate koji se odnose na analizu tržišta i konkurencije. Polaznice su dobile smernice kako da svoju ideju razrade, kako da je prilagode potrebama tržišta. Ono što je u planu jeste da dalje radimo na razvoju i unapređenju njihovih kompetencija, kako bi mogle da pronađu svoje mesto na tržištu rada, pre svega kroz samozapošljavanje. Sa sertifikatima koje su dobile, mogu da konkurišu za samozapošljavanje kod Nacionalne službe za zapošljavanje, ali i kod drugih državnih institucija koje daju start up podršku i podršku za samozapošljavanje“, ističe Marija Pešić, predsednik Asocijacije za razvoj Bora.

Projekat „Put do samostalnog biznisa započinje planiranjem“ Asocijacije za razvoj Bora realizovan je uz finansijsku pomoć kompanije Rakita, koja posluje u sastavu kineske rudarske korporacije Ziđin, a sve u cilju podrške lokalnoj zajednici kroz organizacije civilnog društva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *