BOR – Opština Bor naložila je Toplani da do 31. jula donese odluku o uvođenju minimalne zarade za sve zaposlene, jer je ovo javno komunalno preduzeće 2014.godinu završilo kao gubitaš. Sadašnja prosečna zarada  u Toplani je 46.000 dinara  i mesečno se za isplatu 159 zaposlenih izdavaja 13 i po miliona dinara. Svođenjem na minimalac mesečno bi se uštedelo oko šest miliona dinara.

„Smatramo da to nije popularna mera i ne bi trebalo da teret dugovanja na ovaj način snose zaposleni. Za plate godišnje izdvajamo 162 miliona, a ako idemo na minimalac to bi iznosilo 87 miliona. Nisu to velike uštede i samo ova mera neće doprineti značajnijem poboljšanju poslovanja“ – rekao je v.d. direktor Toplane Darko Milićević.

Najveći problem u poslovanju borske Toplane su višegodišnja nagomilana dugovanja, koja iznose milijardu i 400 miliona dinara. Najviše duguju za ugalj i struju po 550 miliona dinara.

„Pregovarali smo sa EPS-om o reprogramu, ali njihov stav je da najpre moraju da se plate dugovanja iz prethodne godine koja iznose 120 miliona dinara“ – dodao je Milićević.

U borskoj Toplani već su preduzeli i druge mere koje bi trebalo da doprinesu smanjivanju dugovanja. Svakako, najznačajnija je efikasnija naplata od građana i privrede, jer potrošači  za grejanje duguju oko 600 miliona dinara. Veoma su bitni i drugi vidovi uštede kao što su nabavka jeftinijeg uglja i kupovina postrojenja za prečišćavanje vode.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2znwtx“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *