Zbog vremenskog kolebanja više pacijenata

BOR – Poslednjih dana u borskom Domu zdravlja je za trećinu povećan broj pacijenata u odnosu na uobičajnu evidenciju pregleda u ovoj ustanovi. Primera radi, u Službi opšte medicine zabeleženo je dnevno i do 800 kontrola i pregleda, dok je u Hitnoj službi zbrinuto i više od 50 pacijenata tokom jedne smene, najviše u ambulanti. Prema rečima lekara povećanje broja pacijenata je posledica promene vremena, sa naglom dnevnom oscilacijom temperature. To pogađa najviše hronične bolesnike, ali i zdrave osobe.

Najviše su ugroženi srčani bolesnici, osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska, koje su imali šlog, kao i pacijenti sa oboljenjima respiratornih organa i reumatološki pacijenti“ naglasila je dr Slađana Jovanović pomoćnik direktor Doma zdravlja u Boru

Osim redovnog uzimanja ili korekcije terapije tokom vremenskih kolebanja za hronične bolesnike, lekari savetuju sve kojima smetaju promene vremena, da koriguju i ishranu i da su umereno fizički aktivni. Voće i povrće moraju biti svakodnevno na trpezi, dovoljna količina tečnosti uneta u organizam, ali bez alkohola i zašećerenih sokova, posebno tokom predstojećih praznika.

Ove godine su se uskršnji i prvomajski praznici kalendarski poklopili. Tako da će mnogi praznike iskoristiti za odmor, druženje i boravak u prirodi. I trpeza će biti bogatija, a umerenost u jelu i piću je svakako savet kojeg bi se trebalo pridržavati.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.