Zdravstvo Srbije i primarna zdravstvena zaštita

SRBIJA – Prema rangiranju 37 evropskih država u Evropskom potrošačkom indeksu za 2014. godinu zdravstvo Srbije se našlo na 33 mestu. Zdravstveni sistemi su rangirani u nekoliko područja među kojima su poštovanje prava pacijenata, čekanje na operacije i preglede, ishodi po zdravlje, prevencija, farmaceutska sredstva koja dobijaju bolesnici i drugo. Najbolje plasirane zemlje su Holandija, Švajcarska i Norveška, dok se Srbija konačno pomerila sa poslednjeg mesta i sada se našla ispred Rumunije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

„Najviše bodova je srpsko zdravstvo dobilo iz oblasti primarne zdravstvene zaštite, koja je po svemu sudeći radila dobro i u skladu sa propisima EU. Mogu da kažem da smo mnogo ulagali u prevenciju, tako da je u borskom Domu zdravlja bilo mnogo preventivnih akcija merenja šećera u krvi i krvnog pritiska, ali je bilo i edukativnih predavanja, anketa za pacijente i razgovora sa njima. Takođe smo radili i sistematske preglede za zaposlene, a sve u cilju prevencije hroničnih nezaraznih bolesti. Zdravstveno vaspitni rad je značajan za pacijente i mi lekari iz primarne zdravstvene zaštite imamo zadatak da pored pregleda pacijenata promovišemo i zdrave stilove života, koji su veoma značajni u očuvanju zdravlja“
, kaže dr Vesna Radosavljević, pomoćnik direktora Doma zdravlja u Boru.
 
Srpskom zdravstvu se već godinama najviše zamera vreme čekanja na pojedine operacije i preglede, kao i velika smrtnost beba i obolelih od karcinoma.
 
„Mi smo nedavno u Domu zdravlja radili jednu anonimnu anketu sa pacijentima o njihovom zadovoljstvu našim uslugama. Rezultati su bolji nego prethodnih godina, ali smo mi svesni toga da i u tom pogledu treba više raditi. Nama lekarima je ograničeno vreme, tako da ne možemo uvek da odvoimo dovoljno vremena za svakog pacijenta, ali se trudimo da pacijente ispoštujemo“, ističe dr Vesna Radosavljević.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2g85o0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.