Zelena oaza u Brezoniku

BOR – Plantaže kupina i ostalog voća Dragomira Jankucića smeštene su između Krivelja i Brezonika. Po rečima meštana, ovo mesto zvano Bunar bilo je najugroženije zbog dima iz stare Topionice, a to su pokazivali  i podaci iz obližnje merne stanice. Zbog toga su skoro svakog meseca meštanima isplaćivane odštete. Situacija se drastično promenila izgradnjom novih metalurških pogona.

Mi smo zaista presrećni kada je počela da radi nova topionica. Ja sam stalno govorio da na ovom području jesen počinje na proleće, jer lišće je zbog dima žutilo i otpadalo. Sada je slika potpuno drugačija, lišće je zeleno a plodovi kvalitetniji“, kaže Dragomir Jankucić.

S obzirom na postojeću situaciju Dragomir Jankucić je iz Krivelja preslio i košnice.

Sad su košnice stacionirane u voćnjaku, potpuno su zdrave i i unose zdrav nektar tako da je i med kvalitetan“, dodao je Jankucić.

Ovih dana planira da preseli i preostale košnice iz Krivelja i više ih neće seliti. Ovde je, po njegovim rečima atmosfera sada zdravija i čistija. To su nam potvrdili i neki meštani, koji su nakon izgradnje nove Topionice odlučili da se ponovo bave poljoprivredom upravo na ovom mestu koje je nekad bilo najzagađenije.

Zelena oaza u Brezoniku, 8. avgust 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *