Železnički saobraćaj i dalje u timočkom regionu

BOR – Železnički putnički i teretni saobraćaj na području Timočkog regiona funkcionisaće i narednih godina. Za prevoz železnicom vlada veliko interesovanje putnika, a povećava se i transport robe. Samo u ovoj godini prevezeno je oko milion i po tona robe robe tona, a isto toliko se očekuje i naredne godine. Pošto Timočke železnice imaju perspektive u planu su dalja ulaganja u njen razvoj, istaknuto je, na zajedničkom sastanku Saveta Zaječarskog i Borskog upravnog okruga, održanom u Zaječaru.

„Država je već izdvojila za putnički saobraćaj 100 miliona evra za elektromotorne i 100 miliona dolara za dizelmotorne vozove. U robnom saobraćaju očekuje se realizacija kredita od 64 miliona za elektrolokomotive“ – istakao je v. d. direktora AD Srbija kargo Miroljub Jevtić.

Već u decembru se u Srbiji očekuje isporuka prvih od 27 ruskih vozova, a Timočki region će imati prioritet. Ipak, u narednom periodu mora se više voditi računa o daljoj perspektivi razvoja Železnica Timočke krajine. Zbog toga će resornom ministarstvu biti upućen zahtev da se podjednaka pažnja posveti ravnomernijem regionalnom razvoju.

„Ukoliko ne uradimo kvalitenije pruge i puteve nemožemo očekivati da se stanovništva i privreda razvijaju. Zato treba ravnomernije ulaganje, jer će na taj način železnica biti konkurentnija ostalom prevozu“ – istakao je načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović.

Za mnoge putnike na području Timočkog regiona voz je jedino prevozno sredstvo, a sobzirom na otvaranje novih pogona železnički saobračaj je i te kako značajan za ovaj deo Srbije, složili su se svi predstavnici timočkih opština i grada Zaječar.

„Mora da se počne rekonstrukcija železničkog saobraćaja, kao što se ulaže u putnički saobraća, jer bez toga nema nema uslova za ulaganja. Uskoro se planira otvaranje novog rudnika za čije funkcionisanje je železnica veoma bitna. Razvojem robnog transporta stvoriće se uslovi i za razvoj putničkog prevoz, a železnica će imati mnogo koristi“ – istakao je zamenik predsednika Opštine Bor Saša Vukadinović.

„Mi u Zaječaru planiramo otvaranje pogona za proizvodnjnu kesa i aluminijumskih folija“ – dodao je gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović.

Najveći problemi železnica Timočke krajine su zastarela pruga, nedostatak kvalifikovanih kadrova i manjak kompozicija, čulo se na današnjem sastanku u Zaječaru.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x38ndmn“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *