BOR – Do posla u Srbiji decenijama nije lako doći. A žene su tu u nešto goroj situaciji od muškaraca: poslodavci prilikom zapošljavanja često razmišljaju o tome da li će i kada radnica da ostane u drugom stanju, čak je često to jedno od pitanja koje se postavlja u razgovoru za posao, bez obzira na zakonske odredbe. I u Boru, zbog strukture privrede, pre svega u rudarstvu, žene su oduvek u slabijoj poziciji u odnosu na muškarce, što pokazuju i podaci borske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Od ukupno 5.792 nezaposlena lica, koliko je na kraju februara u Boru bilo na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje 3.280 je žena, odnosno oko 56,6 odsto. Procenat nezaposlenih žena je u Boru decenijama veći u odnosu na muškarce, jer je struktura privrede takva. Ipak, veliki deo, oko dve trećine žena koje su na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja ima radno iskustvo. Od ukupnog broja osoba koje su u prva dva meseca 2017. godine dobile posao, 42 odsto je žena, a najviše ih je zaposlenje našlo u oblasti trgovine,  ugostiteljstvu, turizmu, komunalnim delatnostima, medicini  i na administrativnim poslovima.“ – kaže Sonja Stanković, direktor borske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kako bi se povećao broj žena koje se bave sopstvenim poslom, prošle godine u okviru mera Vlade Republike Srbije, posebna sredstva izdvojena su za podršku ženskom preduzetništvu, jer se tek svaka treća žena odluči da se oproba u preduzetništvu. Prošle godine izdvojeno je ukupno milion evra, a i ove godine se očekuju slični projekti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *