Sve više žena koristi kontracepciju

BOR-Kontracepcija je veoma važan segment u reproduktivnom zdravlju žene i u zaštiti od neželjene trudnoće. Svaki  namerni prekid trudnoće može da dovede do određenih komplikacija, višestruko ugrožava opšte, a posebno reproduktivno zdravlje žene, jer može da dovede i  do neplodnosti.

“ Svesne ovih posledica sve veći broj žena koristi kontracepciju” ,rekao je povodom Svetskog dana kontracepcije, ginekolog dr Goran Golubović.

Osim što sprečava neželjenu trudnoću upotreba kontraceptivnih sredstava , takođe štiti i od polno prenosivih infekcija. Postoji više vrsta kontracepcija, a ginekolozi najčešće preporučuju tri načina zaštite od neželjene trudnoće.

To su korišćenje prezervativa, oralna hormonska kontracepcija I interuterni uložak, odnosno spirala”, dodao je dr Golubović.

U vreme epidemije korona virusa, kažu zdravstveni radnici, neophodno je da se razviju i inovativne strategije kako bi se osigurao neometan pristup informacijama o kontracepciji u postojećim uslovima. O značaju i primeni kontracepcije govore i podaci da se u borskim  zdravstvenim ustanovama  mesečno obavi do 20  prekida trudnoće, a osamdesetih godina samo za dan do 15, kaže dr Goran Golubović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *