„Ženski dekameron“ u borskoj biblioteci

BOR – U Narodnoj biblioteci u Boru predstavljen je projekat „Ženski dekameron“, izdavačke kuće „Štrik“. O nekonvencionalnim, stilski različitim ali podjednako fascinantnim romanima deset evropskih autorki, a premijerno o romanima „Dole kraj reke“  Edne O Brajen i „Daljine“ Magde Sabo, govorile su urednice „Štrika“ Ljubica Pupezin i Slavka Vlalukin, i priređivač književne večeri Violeta Stojmenović bibliotekar.

Relativno mlada, Izdavačka kuća „Štrik“, osnovana je 2013. godine iz Agencije za lekturu i prevođenje Štrikla, od koje je preuzela talentovane književne prevodioce i lektore, ali i deo imena. Štrik – konac za šivenje veša, tradicionalno je vezan za ženu i njen rad u kući, pa su ga zadržale kao žensku svojinu i prenele u sferu javnog, te umesto veša počele da šire dobru književnost, kažu urednice „Štrika“.

Koncept Izdavačke kuće „Štrik“ je mahom objavljivanje romana ženskih autora, dela koja bi zapravo i same urednice volele da čitaju.

Ženski dekameron je projekat koji je podržala „Kreativna Evropa“ i u okviru kog smo objavili deset knjiga evropskih autorki. Prepoznatljivi smo po delima koja su nagrađivana, pisanim i za žene i za muškarce, iako su ih pisale žene, pa poručujemo muškarcima da „slobodno“ čitaju bez predrasuda, i romane ženskih autopra„, istakla je Ljubica Pupezin. Književnom večeri „Ženski dekamerom“ borska Narodna biblioteka zaokružila je 2019. godinu, kao uspešan period prezentacija i promocija kvalitenih književnih ostvarenja.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *