Ziđin podneo više od stotinu krivičnih prijava zbog krađe imovine

BOR – U kompaniji “Serbia Zijin Copper” sve češći su upadi grupa koje ulaze u krug kompanije i pokušavaju da bespravno otuđe imovinu.

Prema saopštenju Ziđina, napadi na imovinu kompanije traju već dugo, a situacija je u oktobru postala više nego alarmantna. Ne prođe apsolutno nijedan dan, a da se zaposleni i službenici fizičko-tehničkog obezbeđenja ne sretnu „oči u oči“ sa lopovima.

Službe obezbeđenja Ziđina evidentirale su ukupno 395 osoba koje su samo u toku prošle nedelje čak 38 puta ušle u krug kompanije. Ipak, samo četiri lica predata su policiji i protiv njih će se voditi dalja istraga.

Svakodnevnim intervencijama prošle nedelje sprečeno je otuđenje 488 kilograma bakarne šljake i 180 kilograma bakarnih odlivaka, vrednosti oko 800 hiljada dinara. Na žalost, krađa dve tone sekundarnog bakra iz pogona drobljenja u Borskoj flotaciji, koja se dogodila 16. oktobra, nije sprečena. Na osnovu prijave o nestanku ove „robe“ kompanija priprema još jednu u nizu krivičnih prijava protiv NN lica, a dosad ih je podnela preko 100, kaže se u saopštenju Ziđina i naglašava da je zbog toga važno da pravosudni organi, na osnovu dokaza koje su prikupile kompanija i firma koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem, ubrzaju pregled, vođenje i procesuiranje ovih slučajeva i kazne vinovnike.

Potrebno je i regulisati otkup sekundarnih sirovina kako bi svi oni koji donose prikupljeni metal imali obavezu da se evidentiraju, ali i da dokažu njegovo poreklo.

Nezvanično, u gradu postoje tri mesta za otkup sekundarnih sirovina, a javna je tajna da se čak 90 odsto ukradene „robe“ kroz skrap ponovo vrati u borsku topionicu na preradu. Zbog toga je neizostavno potrebno da se propisi oko nabavke, distribucije i otkupa sekundarnih sirovina usaglase sa potrebama privrede, naglašava se u saopštenju kompanije “Serbia Zijin Copper”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *