Ziđin: Povećano zagađenje uslovljeno vremenskim prilikama

0

Prethodnog dana na mernoj stanici u Gradskom parku u Boru zabeležena je koncentracija sumpordioksida u vazduhu znatno iznad graničnih vrednosti. Kako nije bilo kvarova na opremi, niti grešaka u radu, jedini razlog može biti povezan sa niskom temperaturom vazduha i niskim vazdušnim pritiskom, što je prouzrokovalo teže raspršivanje dimnih gasova, navodi se u saopštenju kompanije Srbija Ziđin Koper.

Povećano zagađenje bilo je prisutno od ponoći do 10 časova 6. septembra, a koncentracija sumpordioksida je u 3.00, 6.00 i 8.00  časova iznosila 533, 386 i 487 mikrograma po metru kubnom. Posle 10 sati, sa izlaskom sunca i porastom temperature vazduha, koncentracija sumpordioksida je značajno opala, što je rezultiralo da prosečna koncentracija sumpordioksida toga dana iznosi 185 mikrograma po kubnom metru što je iznad granične vrednosti koja iznosi 125 mikrograma po metru kubnom.

U Ziđinu kažu da oni stalno prate podatke koje objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine, da postupaju u skladu sa definisanim akcionim planom za poboljšanje kvaliteta vazduha i da će dodatno ojačati upotrebu i održavanje stare opreme i ubrzati izgradnju novog sistema opreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *