„Ziđin“ zvanično preuzeo RTB Bor, menja se naziv kompanije

BOR – Kineska kompanija „Ziđin majning“ zvanično je preuzela Rudarsko topioničarski basen Bor i uplatila svih 350 miliona dolara za dokapitalizaciju.

Ugovor o preuzimanju potpisali su u Beogradu u ministarstvu privrede, Aleksandar Antić ministar rudarstva i energetike Srbije i stariji potpredsednik i izvršni direktor Ziđina, Džordž Fang.

Kineska kompanija je izabrana za strateškog partnera jer je na tenderu u avgustu, za kupovinu 63 odsto u RTB-a Bor, ponudila milijardu i 260 miliona dolara i dodatnih 200 miliona za izmirenje istorijskih dugova RTB-a Bor. Ziđin je preuzeo i obavezu da zadrži 5.000 radnih mesta.

„Uveren sam da je ovo jedan od najboljih, ako ne i najbolji primer koji je Srbija prošla tokom privatizacije. Danas je na račun RTB-a uplaćeno 350 miliona dolara koji su bili na prelaznom računu. Kompanija „Ziđin“ je uplatila na račun RTB-a taj novac i postala vlasnik 63 odsto kapitala. Očekujemo da „Ziđin“ brzo i efikasno krene da radi. Ugovor predviđa čitav niz poslovnih rezultata koje su u obavezi da sprovedu. Da u narednih šest godina investiraju milijardu i 260 miliona dolara. To su veliki iskoraci koji će uticati da postanu značajan segment naše privrede i da doprinesu rastu i razvoju. Ukoliko sve bude po planu i ostvare se sve procene – 200 do 250 hiljada tona katodnog bakra će se proizvoditi u borskom basenu i Srbiju će to staviti na treće mesto u svetu po proizvodnji bakra.“ – rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

Borska kompanija menja naziv i prema dogovoru zvaće se „Ziđin Bor koper“ (Zijin Bor copper), a kasnije će biti pridodat i naziv Srbija. Ziđin očekuje značajno povećanje proizvodnje iz sopstvenih sirovina, koja bi prema procenama za šest godina trebalo da bude utrostručena.

Ziđin zvanično preuzeo RTB Bor, menja se naziv kompanije, 18.decembar 2018.(RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *