„Ziđinu“ skočila vrednost na berzi zbog Srbije

0

Kineskoj kompaniji „Ziđin majning“ skočila je vrednost akcija na berzi, pošto su objavili da će započeti eksploataciju bakra i zlata na novom nalazištu u Srbiji.Akcije kineske kompanije skočile su na hongkonškoj berzi za 13 odsto, a uz kasniji neznatni pad, ukupan rast vrednosti akcija „Ziđina“ bio je 8,2 odsto, prenosi “Market voč“.

„Ziđin“ je prethodno saopštio da je dobio dozvolu države Srbije za eksploataciju u gornjoj zoni nalazišta Čukaru Peki, i da će početi iskopavanja. Rezerve u toj zoni procenjene su na 1,28 miliona tona bakra i 81 tonu zlata. Planirano je da se godišnje iskopa oko 3,3 miliona tona rude.

Eksploatacija na nalazištu Čukaru Peki dolazi u trenutku kada cena bakra na svetskim tržištima raste, kako procenjuje „Goldman Saks“. Očekuje se značajna nestašica tog metala u poslednjoj četvrtini godine i „globalne zalihe bakra mogu da padnu na istorijski nisku vrednost do kraja 2021“, procenjuje ta investiciona banka. Oni očekuju da bi cena bakra na svetskim tržištima do kraja godine mogla da dostigne 10.500 dolara po toni, prenosi „Market voč“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *