Zimska oprema obavezna samo po snegu, ledu i poledici

0

BOR – Za vozače u Srbiji od prvog novembra počela je obaveza korišćenja zimske opreme u vozilima, koja podrazumeva zimske ili kombinovane gume i lance ukoliko se kreću van grada. Ova oprema obavezna je u situacijama kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice, a ukoliko su putevi suvi, kakva je sada situacija, zimske gume nisu obavezne i policija neće kontrolisati njihovo korišćenje.

Bitno je da zimska ili kombinovana guma, ima dubinu šare na celoj širini gume od najmanje četiri milimetra, a potrebno je da sva četiri točka na vozilu ispunjavaju ove uslove.

Policija za sada neće kontrolisati korišćenje zimske opreme, dok se ne promene uslovi na putu, ali je zbog sigurnosti vozila svakako poželjno da je vozači već sada koriste, kažu u Policijskoj upravi Bor.

Ukoliko je kolovoz suv, a vi nemate zimske gume kaznu nećete platiti, ali ako se dogodi sudar vaše vozilo se tretira kao tehnički neispravno. Zimske gume se prepoznaju po oznaci pahuljice i napravljene su od specijalne smese koja se ne stvrdnjava na niskim temperaturama kao letnje, što omogućava da ne dođe do zanošenja, proklizavanja i zaokretanja vozila po snegu i ledu. To svakako daje veću sigurnost u vožnji što je i najznačajnije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *