Značaj primene biosigurnosnih mera u svinjarskoj proizvodnji

ZAJEČAR – U Regionalnoj privrednoj komori u Zaječaru održana je obuka na temu “Afrička kuga svinja i značaj primene biosigurnosnih mera u svinjarskoj proizvodnji“. Obuci su prisustvovali uzgajivači svinja, a sprovodi se u okviru projekta koji realizuju Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, Evropska banka za obnovu i razvoj i Privredna komora Srbije.

Zaječar je bio jedan od prvih gradova koji je bio zahvaćen Afričkom kugom svinja. Ova bolest se raširila širom Evrope i preti da ugrozi čitavu svinjarsku proizvodnju. Imajući to u vidu, Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj napravila je ovaj projekat, u kojem pored Srbije, učestvuju i Bugarska, Rumunija, Ukrajina i Moldavija.

Prof. dr Dejan Krnjajić sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu kaže da svi oni koji se bave uzgojem svinja moraju da imaju planove biosigurnosti, ali i da je jedan od problema u tome što to još uvek u Srbiji nije zakonski regulisano.

Ovo predavanje je samo jedno u nizu predavanja koje Regionalna privredna komora Zaječar redovno organizuje, a razlika u odnosu na ranije je ta što se većina obuka danas održava onlajn pre svega zbog aktuelne epidemiološke situacije. Zaključak predavanja je da je problem veoma ozbiljan i da Srbija može da ostane bez celokupnog svinjskog fonda ukoliko se ne budu primenjivale mere prevencije, zaraze i širenja Afričke kuge svinja. Podsetimo, zbog ove bolesti je samo na teritoriji Zaječarskog regiona ove godine uništeno na hiljade svinja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *