BOR-U prisustvu mnogobrojnih gostiju i zvanica, profesora i učenika , Svetosavskom himnom u Tehničkoj školi u Boru počelo je obeležavanje školske slave Sveti Sava. U čast prvog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva organizovana je priredba i presečen slavski kolač.

Na prigodnoj svečanosti, povodom Savidana, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave i Rudarsko topioničarskog basena Bor koji su govorili o saradnji privrede i obrazovanja i značaju ove obrazovne ustanove.Od početka rada Tehnička škola je obrazovala osam do deset hiljada mladih tehničara.

Veliki broj đaka iz ove škole  živi i radi u celom svetu. Mnogo je kadrova izniklo i biće ih još više. S obzirom na stručnost oni će razvijati ovu zemlju“, rekao je generalni direktor Rudarsko topioničarskog basena Bor Blagoje Spaskovski.

Opština Bor je uspešna zahvaljujući,  pre svega, jakom Rudarsko topioničarskom basen Bor koji sa 30 do 40 odsto sredstava puni opštinsku kasu.

Naša obaveza kao lokalne samouprave je da sve ono što se slije u budžet podelimo po granama kako je predviđeno. U protekle četiri godine škole su bile među prioritetima“ istakao je predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić.

Izemđu dva školska praznika Tehnička škola je postigla dobre rezultate pre svega zahvaljujući profesorima, ali i učenicima koji na mnogobrojnim takmičenjima osvajali brojne nagrade.

Između dva praznika veliki uspeh nam je bilo drugo mesto na republičkom takmičenju iz hemije, a najveći je povećanje broja ičenika koji su se upisali u prvi razred“, istakao je direktor Tehničke škole Vladimir  Stanković

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840.godine i proslavljao se sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti.

Posle poluvekovne zabrane, devedesetih godina prošlog veka ponovo se vraća kao školska slava.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x6dsnu2″ allowfullscreen allow=“autoplay“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *