Advokati prekidaju protest nakon usvajanja izmena zakona

BOR, SRBIJA – Iako je Uravni odbor Advokatske komore Srbije prihvatio izveštaj svog stručnog tima o sporazumu sa Ministarstvom pravde, čini se da advokati još neće otvoriti vrata klijentima. Skupština komore zasedaće 16. januara ali kako je za medije rekao predsednik Advokatske komore Srbije, Dragoljub Đorđević, ne očekuje da će odluka o prekidu obustave rada pre usvajanja dogovorenih Izmena zakona biti promenjena.
Imajući u vidu velike probleme koje advokati imaju sa poreskom upravom na terenu, kako je naveo Đorđević, UO komore će kao neophodan uslov za prekid protesta zatražiti autentično i zvanično tumačenje od Ministarsrtva finansija i direktora Poreske uprave za primenu Uredbe o paušlanom oporezivanju advokata za 2014. godinu. U pregovorima stručnih timova Advokatske komore i Ministarstva pravde dogovorene su izmene Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju.
„Advokati u Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde. I nakon pregovora sa Ministarstvom pravde, ostaje treći zahtev advokata – smena ministra Selakovića – međutim to neće biti neophodan uslov za prekid protesta, ukoliko se ostali dogovori ostvari“ – istakao je predsednik Advokatske komore Srbije, Dragoljub Đorđević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.