Akcija merenja nivoa šećera u krvi organizovana u Brestovcu

BRESTOVAC, BOR – Prva ovogodišnja akcija besplatne provere nivoa šećera u krvi koju organizuje Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Plavi Istok“ Bor organizovana je u Brestovcu. Od blizu 30 kontrola u ovom selu kod šest osoba potvrđena je povišena glikemija, od toga polovina je novootkrivenih. Plan je da se obuhvate sve seoske mesne zajednice na području Bora. Akciju podržava grad Bor i firma „Adok“ čije aparate ovo udruženje poklanja osobama kod kojih se prilikom merenja otkrije povišen nivo šećera u krvi.

Najbitnije je sprečiti komplikacije od dijabetesa. Trudimo se da na sopstvenom primeru, pošto smo uglavnom udruženje osoba koje imaju šećernu bolest ili bar člana porodice obolelog od dijabeta, pokažemo da se sa ovom bolešću može normalno živeti ako se poštuju pravila. Ta pravila pokušavamo da obolelima približimo na što jednostavniji način. Osnovni problem je da lekari nemaju vremena da se posvete svakom pacijentu ponaosob jer je previše obolelih. Oni su tu da otkriju bolest i da dodele terapiju, a što se tiče saveta za život sa dijabetesom tu smo mi da uskočimo i pripomognemo savetima i ličnim iskustvom“  rekao je Dejan Todorović predsednik Udruženja za borbu protiv dijabetesa „Plavi Istok“ u Boru.

Stručno predavanja sa temama iz oblasti dijabetesa članovi Udruženje „Plavi Istok“, organizovaće uskoro u Boru u saradnji sa gradskom Opštom bolnicom, Domom zdravlja i Kliničkim centrom u Nišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *