Akcijaši položili vence i cveće na spomenik na Crnom Vrhu

BOR – Prva Omladinska radna akcija „Crni Vrh 45“, koja je ujedno označila početak akcijaštva u Srbiji, završena je 1. aprila pre 71 godinu. Tim povodom, predstavnici borskih boračkih organizacija, sa gostima iz gradova širom Srbije, položili su vence i cveće na spomen obeležje na Crnom Vrhu. Ovo je bila prilika da učesnici akcije, sa okupljenim građanima, evociraju uspomene na teške i mučne dane, ali i druženje i želju da pomognu otadžbini. Predstavnici boračkih organizacija iz gradova širom Srbije, rado dolaze u Bor, a obeležavanje prve ratno-radne akcije za sve predstavlja posebnu priliku za okupljanje.

Društvo za negovanje slobodarskih tradicija Srbije u Boru, Opštinska organizacija rezervnih vojnih starešina Bor i podružnice Dobrovoljnih akcijaša opštine Bor i potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine, u sali Doma kulture organizovali su i svečanu akademiju.

Od januara do aprila 1945. godine, tokom prve ratno-radne akcije na Crnom Vrhu izgrađeno je 12,6 kilometara pruge i isečeno 16 hiljada kubika ogrevnog drveta za beogradske bolnice, u kojima su ležali ranjenici sa Sremskog fronta.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x41chnj“ allowfullscreen ]
Akcijaši položili vence i cveće na spomenik na… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.