Aktuelni radovi u voćarstvu

BORSKI OKRUG – Na području borskog okruga pod voćnjacima je oko 1.650 hektara. Najzastupljenija vrsta je šljiva koja zauzima površinu od 700 hektara, dok se jabuka gaji na dvostruko manjoj površini. Na području grada Bora pod voćnjacima je više od 650 hektara. Aktuelne vremenske prilike sa čestim jutarnjim mrazevima doprinele su da je kajsija koja i najranije cveta znatno oštećena u ovoj fazi razvoja. Cvetanje je počelo i među breskvama, šljivama i višnjama. Tako da su, generalno ranije sorte koštunjavog voća, ove sezone znatno ugrožene usled niske temperature, posebno tokom jutra.

Mera zadimljavanja oko voćnjaka, da se utopli vazduh i podigne temperatura za nekoliko stepeni su najčešće u primeni, dok automatizovane mere odnosno korišćenje raspršivača se u borskom okrugu ne koriste jer su skupe i upotrebljavaju se u velikim zasadima“, kaže Dejan Stefanović, stručni saradnik u PSSS Negotin i dodao da sa početkom vegetacije voćnim vrstama je neophodno i đubrenje i to u dva navrata. S obzirom na to da su na području okruga uglavnom kisela zemljišta savet je da se upotrebljava KAN mineralno đubrrivo.

S obzirom na to da je koštičavo voće u ovom periodu godine podložno gljivičnom oboljenju monilija agronomi preporučuju dva trertiranja hemijskim preparatima. Jedno u početku cvetanja, a naredno u precvetavanju. Zbog aktivnosti pčela u cilju njihove zaštite preporuka je da se prskanje obavi u večernjim satima kada one miruju.

Optimalni rok za podizanje novih zasada voća je polovina aprila, sve nakon toga produžava period adaptacije biljke i zahteva veće angažovanje voćara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *