Ambasadorka kanade Keti Čaba u poseti RTB-u Bor

0

BOR – U Srbiji trenutno posluje pedesetak kanadskih kompanija, a saradnja dve države najizraženija je u opštini Bor i to na polju rudarstva. Sa jedne strane zahvaljujući kreditu dobijenom od kanadske razvojne banke izgrađeni su nova topionica i fabrika sumporne kiseline, a sa druge strane u naredne tri ili četiri godine očekuje se pokretanje rudnika na području Čukaru Peki, čiji je vlasnik kanadska kompanija Nevsun. Upravo zbog toga Bor je vi grad u unutrašnjosti Srbije, koji je posetila kanadska ambasadorka Keti Čaba posle imenovanja krajem novembra 2017. godine. Ona se u generalnoj direkciji sastala sa menadžmentom RTB-a Bor, a nakon razgovora, posetila je i kafić u borskoj Jami na 400 metara ispod zemlje i obišla novu topionicu i fabriku sumporne kiseline.

„Ekonomija Kanade se velikim delom oslanja na rudarstvo i zato razvoj ove grane industrije vidim kao veliki potencijal za širu saradnju sa Srbijom i Borom. Ponosna sam što je kanadski SNC Lavalin učestvovao u izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline i što je primena naše tehnologije doprinela razvoju industrije u ovom delu Srbije. Rezultat našeg zajedničkog posla je čist vazduh u Boru, a to na najbolji mogući način ilustruje kako je kanadska kompanija izvela posao. Naravno, svesna sam da svega ovoga ne bi bilo da nije bilo velike vizije rukovodstva RTB-a Bor i zahvalna sam na tome.“ – rekla je Keti Čaba, ambasadorka Kanade u Srbiji.  

„Kanada je bila jedina zemlja koja je stala iza projekta nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru, obezbedila kredit, a zahvaljujući njenim stručnjacima ovi pogoni su projektovani i izgrađeni, čime je povećana produktivnost i što je najvažnije zagađenje svedeno na minimun, tako da je Bor od najzagađenijeg grada Evrope, postao jedan od najčistijih.“ – naglasio je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor

Govorilo se i o otvaranju novog rudnika koje planiraju kompanije Rakita i Nevsun i zajednički zaključak je da je najznačajnije poštovanje ekoloških standarda, kako bi se maksimalno očuvala priroda u Metovnici i Brestovcu.

„U razgovoru sa menadžmentom RTB-a dotakli smo se otvaranja novog rudnika u Boru, pa mogu da kažem da je u interesu „Rakite“ da ono prođe uz primenu najviših ekoloških standarda, a zatim i socijalne komponente. „Rakita“ će voditi računa i sve što radi biće za dobrobit lokalnog stanovništva, celog regiona, u saradnji sa gradom i RTB-om Bor.“ – naglasila je Keti Čaba.

„Radićemo svi zajedno, a ambasada će biti posrednik i supervizor da sve bude u skladu sa svetskim normativima. Ništa ne sme da se ugrozi i pretvori u područje kakvo je u Krivelju. Tamo smo napravili lom. I mi, i oni pre mene. To ne sme da se ponovi u ova tri sela i nadam se da neće. Dogovorićemo se zato gde će biti ulazi, a gde izlazi – tamo gde je to ekološki najispravnije, najracionalnije i najekonomičnije. Ekologija mora biti iznad ekonomije.“ – rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Ambasadorka Kanade ocenila je ukupnu saradnju sa Srbijom kao odličnu, a da li će neka od kanadskih kompanija učestvovati na tenderu za strateškog partnera RTB-a Bor znaće se više kada on bude raspisan i zvanično objavljeni uslovi za učešće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *