„Moj pogled“ Slađane Đurđekanović Mirić

BOR – Umetničko delovanje Slađane Đurđekanović Mirić, traje više od dve decenije i upravo ljubav prema slikarstvu i umetnosti, ovu priznatu borsku slikarku, inače diplomiranog istoričara umetnosti, nagnala je da sa stvara i da sa likovnim udruženjem Vane Živadinović Bor čiji je jedan od osnivača, od 1998. godine izlaže na više kolektivnih izložbi. Tek posle dvadeset godina, na nagovor kolega iz Muzeja, deo stvaralaštva, pretežno pejzaža, rađenih tehnikom akrilik na platnu, široj javnosti predstavlja prvom samostalnom izložbom „Moj pogled“, otvorenom u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije.

Nikada nije kasno. Neki jubileji su se u ovoj godini stekli i ideja koleginica, istoričarki umetnosti, da se organizuje moja samostalna izložba je rezultirala ovom izložbom. Ja sam se zadovoljavala time da se pojavljujem na kolektivnim izložbama i da radim, zapravo, to mi je bilo najvažnije. Nije bilo posebnih priprema za ovu izložbu, a radujem se jer eto neke svoje slike vidim posle deset godina prvi put“, kaže Slađana Đurđekanović Mirić, autor izložbe „Moj pogled“.

O radu Slađane Đurđekanović Mirić na otvaranju izložbe govorile su direktor Muzeja Dragana Ignjatović, član Umetničkog saveta Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović“ Bor Zorica Marković, a pozitivnu ocenu likovnog stvaralaštva ove priznate borske umetnice, koja inspiraciju između ostalog nalazi u površinskom kopu i jalovištu borskog rudnika, dala je i viši kustos Muzeja Danijela Matović.

Građani Bora će u narednih mesec dana moći da vide izložbu „Moj pogled“. Zašto baš takav naziv? Pa rekla bih da je razlog sam izbor motiva koji se odnose prvenstveno na naše okruženje Bor i okolinu, Brestovačku banju, stari kop, staru arhitekturu Bora, staru direkciju, našu poznatu galeriju Umetničke kolonije Bakar. To je ono što inspiriše ovu autorku, i što na neki način, ona pokušava i da izrazi kroz svoj umetnički prikaz“, rekla je Danijela Matović, viši kustos Muzeja rudarstva i metalurgije Bor.

Na umetnički rad i značaj likovnog stvralaštva Slađane Đurđekanović Mirić podsetio je i predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić koji je najavio veća ulaganja lokalne samouprave u kulturu, u budućem periodu.

Slađana je kritikovala i najavljivala dvadeset godina druge umetnike, a večeras je došlo vreme da mi kritikujemo nju i mislim da će sve kritike biti pozitivne. Meni je veliko zadovoljstvo da kao predsednik opštine, sa umetnicom koja izlaže i sa svima vama budem deo ovog velikog dešavanja i siguran sam da će kultura i umetnost u Boru ove godine biti na mnogo višem nivou, jer će Opština Bor, posle decenija i decenija, za neki dan raspisati konkurs za kulturu. To znači da moramo da se bavimo umetnicima i kulturom“, istakao je Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

Ljubitelji likovne umetnosti, izložbu „Moj pogled“ Slađane Đurđekanović Mirić, u galeriji borskog Muzeja, moći će da pogledaju do 28. februara.

„Moj pogled“ Slađane Đurđekanović Mirić, 7. februar 2018. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=IBC8g-ak0sY

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *