Svakodnevna buka ugrožava zdravlje

BOR-Buka je, nažalost, deo svakodnevice, ali što smo joj duže izloženi ona više ugrožava zdravlje ljudi. Iako može da izazove oštećenje sluha, ali i gluvoću, malo ko ovom problemu  pridaje pažnje.

Za kvalitet života i zdravlja možda je i najvažnije uho“, rekao je dr Petar Paunović,učitelj zdravlja.

Kada se govori o buci prva asocijacija su industrijski pogoni, ali postoji i ona u stanovima. Čak 60 do 70 odsto stanara se žali na ovaj problem koji štetno deluje na čoveka, jer svaki ton koji je neprijatan predstavlja buku. U proseku ta jačina zvuka bi bila  iznad 60 decibela.

Boravak u stanu ili pogonu duže od osam sati, uz visinu zvuka od 70 do 80 decibela, obavezno izaziva oštećenje sluha“, dodaje dr.Paunović.

Uobičajeno je da poslednjih godina mladi slušaju muziku uz pomoć slušalica, a to i te kako može da utiče na oštećenje sluha.

Smatra se da mladi sa takvom muzikom u ušima mogu da imaju buku od 100 do 110 decibela  i to može da izazove oštećenje sluha“, dodao je na kraju Petar Paunović.

Savet je mladima, a i svim generacijama da češće proveravaju sluh, a da bi smanjili buku u zgradama stanarima da poštuju kućni red.

Svakodnevna buka ugrožava zdravlje, 7. februar 2018. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=1ZiNdAphJXs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.