Vreme cvetanja ambrozije je u punom jeku. Polen ove biljke je najčešći uzročnik alergija, a nje ima svuda jer je reč o korovu. Epidemiolozi savetuju osobe koje su sklone alergiji da izbegavaju duži boravak u prirodi.

SRBIJA – Ambrozija, korovska biljka koja ima najjači polenski alergen, je u fazi cvetanja od jula sve do oktobra. Ona je uzročnik oko polovine svih polenskih alergija i na nju reaguje svaki deseti stanovnik Srbije. Njen polen se lako raznosi vazduhom i kod osoba sklonim alergijama izaziva simptome kao kod prehlade, zapušenost i sekreciju iz nosa, kijanje, svrab, crvenilo i peckanje očiju, ređe glavobolju i povišenu temperaturu.

Preporuka je da građani izbegavaju boravak napolju, na poljanama, blizu parkova, koliko mogu, i to pre svega u jutarnjim i večernjim satima.

Kada se utvrdi alergija na ambroziju, koristi se adekvatna terapija, poput antihistaminika koji se piju, zatim se koriste kapi za nos, sprejevi, dekongestivi koji dovode do toga da nosni kanali postanu prohodni, da bi moglo lakše da se diše. Ukoliko je reč o težem obliku alergije koriste se kortikosteroidni preparati u inhalatornom obliku ili u obliki tableta, a najbolje rešenje u ovom slučaju je imunološka terapija, odnosno desenzibilizacija koja se radi kod alergologa, ali u kasnu jesen i tokom zime, savetuju alergolozi.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.