“Biram oporavak”

U Majdanpeku je, u organizaciji Vladine Kancelarije za borbu protiv narkomanije i Udruženja za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava “Izlazak” održan sastanak sa predstavnicima ustanova i insitucija  koje se sveobuhvatno bave problemom narkomanije.

MAJDANPEK – Jedan od načina borbe protiv narkomanije je formiranje multidisciplinarnih timova, na nivou lokalnih samouprava. Ovo je jedan od zaključaka sa današnjeg sastanka u Majdanpeku, koji su uz podršku Opštine, organizovali Kancelarija za borbu protiv narkomanije Vlade Republike Srbije i  organizacije “Izlazak” koja od 2015. godine realizuje projekat “Biram oporavak”.

 U poslednje tri godine, nosioci projekta obišli su 14 upravnih okruga i 75 opština, među kojima je i Majdanpek, koji svakako zaslužuje pohvalu zbog iskazane želje da se aktivno uključe u realizaciju koja podrazumeva  uspostavljanje bolje međusektorske komunikacije  između civilnog, odnosno nevladinog sektora  i lokalnih samouprava, odnosno države, rečeno je na ovom skupu.

Konkretno, kada je Majdanpek u pitanju, na nivou zdravstvenih ustanova , još pre više godina formirano je Savetovalište za zavisnike, u čijem radu je dosta pomogao i doktor Dragan Vukadinović, psihijatar Odeljenja za narkomanije  Specijalne bolnice Gornja Toponica. Takođe, u cilju lečenja zavisnika i resocijalizacije formiran je i Metadonski centar, koji, zvanično, okuplja deset korisnika, ali je taj broj višestruko veći.

Sa skupa u Majdanpeku, kojem su, pored predstavnika  lokalnih ustanova i institucija, prisustvovali i predstavnici Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru i Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru, najavljeno je organizovanje kampanje povodom 26. juna, Međunarodnog dana  borbe protiv droge. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *