BOR – Kao plod saradnje negotinskog i Muzeja Srema iz Sremske Mitrovice, a u znak sećanja na veliko stradanje vojnika 13. Timočkog puka „Hajduk Veljko“ 1914. godine, izložba „Bitka na Legetu“ predstavljena je i borskoj publici, u okviru manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“. Izložbi je prethodilo etno veče, a Borani su kasnije tokom večeri učestvovali i u radionici „Plesom kroz vreme: Bor u posleratnom periodu“.

„Bitka na Legetu dugo je bila zabranjena tema, jer je predstavljala najveći i najtragičniji poraz srpske vojske u prvoj ratnoj godini“, kaže Ivica Trajković, direktor negotinskog Muzeja.

Tema ovogodišnje manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“ jeste „Muzeji u gostima“, pa će tako Muzej Krajina 17. maja upriličiti etnološku izložbu u Nacionalnom parku Đerdap i ugostiti 20. maja borski Centar za kulturu, a narednih dana u borskom Muzeju rudarstva i metalurgije za učenike osnovnih i srednjih škola biće organizovani ciklusi predavanja „Srednjovekovna Srbija“ i brojne radionice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *