Bolnica – aktuelni radovi i planovi

BOR – Borska bolnica sagrađena 1936. godine, prvenstveno za potrebe lečenja stanovnika grada bakra, vremenom je postala lečilište pacijenata i iz ostalih opština istočne Srbije. Iako se trudi da ide u korak sa novinama u zdravstvenog praksi, posle četiri decenije postojanja evidentni su problemi na pojedinim odeljenjima, pre svega zbog starosti objekta, elektro i vodovodne mreže i instalacija. Problemi su specifični jer se kvarovi teško lociraju, pa je i njihovo rešavanje neizvesno.

Problem je tehničke vrste, zbog instalacija koje nisu više adekvatne, da sve potrebe budu zadovoljene. Pojedine probleme uspevamo da rešimo uz zaista ogroman napor naših tehničkih službi, jer se ponekad i po nekoliko metara kopa u dubinu da bi se došlo do instalacija. Neke ozbiljnije probleme nažalost ne možemo da rešimo odmah zbog nedostatka sredstava iako smo ih planirali, pa bih  zamolio i kolege i pacijente za strpljenje“, kaže dr Goran Joksimović, v.d. direktora Opšte bolnice u Boru.

Kako bi se bar deo problema otklonio, započeti su infrastrukturni radovi ispred Bolnice, a želja je i da se dodatno uredi prostor oko objekta, spoljašnjost zgrade i obnovi fasada.

Što se tiče sanacije bolničkog kruga krenuli smo sa asfaltiranjem prilaza trijaži, u planu je i asfaltiranje dela ispred skenera, ušnog i očnog odeljenja, a u pregovorima smo sa Opštinom Bor u čijem je vlasništvu zemljište, da se i parking ispod bolnice proširi. Obećanja postoje jer je asfaltiranje saobraćajnica u gradu u toku, i mi očekujemo da će u okviru pomenutih poslova i ovaj posao biti završen“, kaže dr Goran Joksimović, v.d. direktora Opšte bolnice u Boru.

Blizu dva i po miliona dinara koje je Opšta bolnica dobila od resornog Ministarstva, biće utrošeno za unutrašnje radove, sanaciju nekoliko mokrih čvorova, krečenje zidova vertikale prema porodilištu, kao i renoviranje i krečenje kuhinje. Da bi ispratili novine u zdravstvenoj praksi u bolnici se trude da osavremene rad nabavkom nove opreme.

Što se tiče opreme neke stvari smo uspeli iz sopstvenih sredstava da obezbedimo, za opremu koja je dosta skupa zahteve smo prosledili ministarstvu čiju pomoć očekujemo. Imamo pozitivna iskustva sa ministarstvom, neku opremu smo već dobili, a u toku su pregovori za nove metode na očnom i urološkom odeljenju, dok je ginekologija već zaživela sa laparoskopskim operacijama, tako da se dešavaju pozitivni pomaci i u toj sferi“ kaže dr Joksimović.

Jedan od značajnijih projekata je uvođenje nove operativne metode u operaciji katarakte, čime bi opšta bolnica u Boru postala lider u regionu za oftalmološke operacije.

 

 

Bolnica – aktuelni radovi i planovi, 8. jun 2017. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=dMKzCBshnW8

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *