Bor dobio koordinatora za romska pitanja

BOR – Borska opština je među deset opština u Srbiju koje su dobile Koordinartora za romska pitanja. Angažovanje je omogućeno zahvaljujući projektu koji je odobrila  Kancelarija za ljudska i manjinska prava u saradnji sa OEBS-om i Stalnom konferencijom gradova opština, uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske. Prema ovom projektu koordinator za romska pitanja biće angažovan od juna do decembra 2015.godine, ali se očekuje da će zbog važnosti njegove uloge u unapređenju položaja romske nacionalne manjine, taj period biti produžen.

Ramis Mamutovski koordinator za romska pitanja u Opštini Bor kaže: „Važnost koordinatora jeste upravo u tome da bude spona između svog naroda, lokalne samouprave i nevladinog sektora. Izlasci na teren i stalna komunikacija omogući će nam da brže i lakše prepoznamo probleme i da ih onda pokušamo brže rešiti. U ovih nedelju dana koliko već radim kao koordinator u Opštini Bor najčešći problemi roma su pitanje prebivališta“.

Mirjana Žikić, koordinator za pitanja manjina u Opštini Bor i supervizor  ovog projekta je naglasila: „Mi smo prepoznali odavno važnost koordinatora,ali nije bilo finansijskih mogućnosti za njegovo angažovanje pa smo konkurisali kod evropskih fondova i projekat je odobren. Inače, strani donatori nijedan veliki projekat neće da odobre ukoliko ne postoji pedagoški asistent ,zdravstveni medijator i koordinator. Sad kad imamo i koordinatora za romska pitanja, nadamo se da će biti odobreno još mnogo projekata kojima će biti cilj unapređenje položaja romske nacionalne manjine“.

Osim  pružanja stručne i tehničke  pomoći u unapređenju položaja romske manjine  u Opštini Bor, koordinator će do kraja godine, Stalnoj konferenciji gradova i opština između ostalog dostavljati i mesečne izveštaje.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2uyx1m“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *