Uručenju ugovora o dodeli sredstava za samozapošljavanje, stručnu praksu i novo zapošljavanje, u Gradskoj upravi u Boru, između ostalih  prisustvovali su i predstavnici resornog ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje. Rečeno je da je Grad Bor lider kada je reč o izdvajanjima za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja.     

BOR – U okviru mera aktivne politike zapošljavanja koje finansira grad Bor, u gradskoj kući organizovana je podela ugovora za samozapošljavanje, stručnu praksu i novo zapošljavanje. Podeljeno je više od 50 ugovora, a rešenja su uručili ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Sa aktuelnom prosečnom platom od više od 100 hiljada dinara, trenutno manje od dve i po hiljade nezaposlenih u gradu i 53 miliona dinara ovogodišnjih izdvajanja iz gradskog budžeta za finansiranje lokalnih mera zapošljavanja, Bor je po stopi privrednog rasta lider u Srbiji, ne računajući prestonicu“, naglasio je na svečanosti ministar Nikola Selaković i obećao snažnu podršku za dalji razvoj Bora i istočne Srbije.

U septembru ove godine u Srbiji je registrovano dva miliona 370 hiljada zaposlenih, o pre 11 godina bilo je milion 865 hiljada u radnom odnosu. Dakle, od tada do sada posao je dobilo više od pola miliona ljudi. U Boru je 2013. više od šest hiljada 200 osoba čekalo posao, sada ih je manje od dve i po hiljade. Na evidenciji Centra za socijalni rad u Boru, 2020. godine bilo je 1.298 građana, primalaca novčane socijalne pomoći, sada je taj broj 1098. To znači da je za 15,5% smanjen broj korisnika ove socijalne usluge. Takođe, grad Bor je pre 10 godina u realizaciju mera zapošljavanja ulagao pet miliona dinara, sada desetostruko više. Ukupno gledano rezultat privrednog rasta i poboljšanja ekonomsko-socijalnog okruženja u Bor je za primer u Srbiji„, istakao je ministar Selaković.

Ovakvi rezultati napretka lokalne zajednice u Boru, pre svega u oblasti privrede i ekonomije su rezultat ozbiljne politike Srbije i dovođenja kompanije Ziđin za strateškog partnera u tadašnji Kombinat bakra, 2018. godine. Tako da gledajući sve aspekte slobodno mogu reći da živimo danas u „trećem zlatnom dobu“ grada Bora„, rekao je na svečanosti Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

U cilju podsticaja zapošljavanja u Boru, u ovoj godini iz gradskog budžeta najviše para opredeljeno je za javne radove 30 miliona, za stručnu praksu devet, blizu 10 miliona za privatne preduzetnike koji će zaposliti osobe iz kategorije teže zapošljivih, a za program samozapošljavanja četiri miliona dinara.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *