BOR-Za neposredne  izbore nacionionalnih saveta 22 manjinske zajednice u Srbiji, na teritoriji Bora u poseban birački spisak upisano je sedam hiljada 340 birača, od kojih je najviše pripadnika vlaške nacionalne manjine pet hiljada i 900, romske 706 i 552 pripadnika rumunske nacionalne manjine. Oni su glasali na 14 biračkih mesta, tri u Boru u mesnim zajednicama Stari Centar, Rudar i Sloga i 11 u selima. Meštani Donje Bele Reke glasali su na biračkom mestu u Slatini.

Problema nije bilo“, ističu u mesnoj zajednici u Slatini. „Zajedno sa biračima iz Donje Bele Reke upisano  ih je 367. Najbrojniji su Vlasi, Romi i Rumuni“, istakao je Žikica Dolan predsednik biračkog odbora.

U birački spisak u mesnoj zajednici „Stari centar „upisan je 941 glasač, Najviše ima Vlaha, 522 birača, 364 Roma , 33 Rumuna, 12 Slovenaca, sedam glasača bugarske nacionalne manjine, dva  Bošnjaka i jedan Aškali, kaže, Radmila Joksimović, predsednik biračkog odbora.

Ukupno imamo 745 glasača na biračkom mestu broj tri u Mesnoj zajednici „Sloga“ i sve protiče u najboljem redu, dodala je Saška Milošević, predsednik biračkog odbora.

A evo šta su birači rekli o značaju nacionalnih saveta.

Nacionlani saveti imaju mnogo posla posebno kad je u pitanju očuvanje kultura, jezika i pisma“, rekao je jedan od glasača.

Od ukupno 58 izbornih lista, 18 manjinskih zajednica, za Savet Vlaške nacionalne manjine proglašene su dve liste „Vlasi za Srbiju“ i Udruženje  „Gergina“ Negotin, a za Nacionalni  savet romske nacionalne manjine pet izbornih lista, „Sveevropski  romski pokret“, „Romi odlučno za Srbiju“, „Respekt za Rome Vladan Stanojević“, „Savez društava Roma Republike Srbije, „Složno i zajedno za bolje sutra Roma“ i „Ujedinjena partija Roma“. Rumunska manjima ima četiri izborne liste- „Rumunska lista dr Jon  Omoran“, „Snaga Rumuna -Tihan Matasarević“, „Čast i dostojanstvo! Za Rumune- Daniel Petrović“ i izborna lista „Rumunsko bratstvo“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *