U toku izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina

0

Pripadnici 22 manjinske zajednice u Srbiji biraju svoje predstavnike za nacionalne savete nacionalnih manjina. Biračka mesta su otvorena u sedam časova, a pravo glasa na teritoriji Bora ima sedam hiljada 340 birača, od kojih je najviše pripadnika vlaške nacionalne manjine pet hiljada i 900, romske 706 i 552 pripadnika rumunske nacionalne manjine.Oni do 20 sati glasaju na 14 biračkih mesta, tri u Boru, u mesnim zajednicama Stari centar, Rudar i Sloga i 11 u selima. Jedino u Donjoj Beloj Reci neće biti biračkog mesta, već će glasači građansku dužnost moći da obave  na biračkom mestu u Mesnoj zajednici Slatina. Osamnaest nacionalnih manjina članove Saveta bira na neposrednim izborima, a četiri – hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska putem elektorskih skupština.

Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Njihov broj zavisi od brojnosti nacionalne zajednice – minimalan je 15, a maksimalan 35.

Prema podacima izborne komisije, sva biračka mesta na teritoriji Bora jutros su otvorena na vreme, a glasanje protiče bez problema. Tokom prepodnevnih sati, glasalo je desetak odsto od upisanih 7340 građana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *