Borani još jednom pokazali humanost

BOR-Akciju  dobrovoljnog davanja krvi  u Boru prvi put su danas organizovali Zavod za transfuziju krvi Niš  i povereništivo Crvenog krsta u Boru. Novi način organizacije nije omeo borane da još jednom pokažu humanost i potvrde činjenicu da je Bor po broju davalaca  među najboljim gradovima u Srbiji.

Do sada su davaoci  mogli da darivaju krv svakodnevno i u organizovanim akcijama. U narednom periodu, u  skladu sa reformom Službe za transfuziju krvi u Srbiji, akcije dobrovoljnog davanja krvi organizovaće niški Zavod dva puta mesečno od devet do petnaest sati. U Boru svakog drugog ponedeljka, a  nakon akcije 14,  sledeća je 28. maja.

„Tako je sada, ali moći ćemo da korigujemo broj dolazaka u zavisnosti od potreba. Akciju smo počeli da sprovodimo i u drugim gradovima borskog okruga“, rekao je dr Dragan Virijević iz Zavoda za transfuziju krvi u Nišu.

Na osnovu dosadaašnjih iskustava očekujemo da prikupimo oko 70 jedinica krvi“, kaže Ivan Todorović iz Crvenog krsta Zaječar, povereništva Bor.

Prikupljenu krv šaljemo u Zavod za transfuziju krvi u Nišu, gde se krv obrađuje i po potrebi distribuira u centre“, dodao je dr Virijević.

Prednosti novog Zakona o transfuziji su višestruke. Konačno će postojati centralizovana baza podataka svih davalaca  na području cele Srbije. Tačno će se znati sa koliko jedinica krvi i krvnih produkata raspolaže svaka služba i na taj način funkcionisanje transfuziologije će biti efikasnije, kaže dr Dragan Virijević.

{Dailymotion}https://www.dailymotion.com/video/x6ji6yi{/Dailymotion}

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *