Borani na prvomajskom uranku u dvorištima

BOR-Ove godine tradicionalni prvomajski uranak na Borskom jezeru nije organizovan, prvi put od kada se u Boru  obeležava međunarodnim. praznik rada. Zbog epidemije  korona virusa ovo omiljeno izletište je pusto, jer je odlukom Vlade na snazi zabrana kretanja do subote u pet ujutro. Ugostiteljski objekti na Borskom jezeru ne rade, plaža je prazna, kamp još nije otvorio vrata za posetioce. Manje je i vikendaša i oni su u svojim dvorištima,  a malo je njih želelo pred kamere.

U Boru nije bilo ni uobičajene budilice. Na ulicama su uglavom radnici uz dozvole kretanja, a najviše je starijih od 65 godina koji koriste pravo da prošetaju dva puta dnevo po sat vremena. Umesto na  jezeru njihov uranak je u parku.

Proteklih godina, kojih se svi rado sećamo, situacija je bila potpuno drugačija. Od ranog jutra na Borsko jezero su se slivale su se kolone automobila. Borani i njihovi gosti dolazili su što ranije da zauzmu najbolje mesto i tradicionalno ovaj praznik rada provedu u druženju, uz pesmu i nezaobilazni roštilj. Kako je sindikat, glavni borac za prava radnika i organizator uranka, gubio na značaju i broj izletnika na Borskom jezeru  svake godine se smanjivao, ali tradicija se nije prekidala. To je od uvek  bio dan za odmor i opuštanje i očigleno nema mnogo veze sa težnjama za bolji položaj radnika kao u svetu gde se međunarodni praznik rada obležavao raznim akcijama i demonstracijama. Povodom Prvog maja  oglasili su se Sindikati. Mišljenja su različita, ali u jednom se slažu da će posle epidemije uslediti ekonomska kriza, a posledice će najviše osetiti  radnici i njihove organizacije. Pandemija je odličan izgovor za mnoge nepravilnosti i kršenja zakona, ali posle nje ništa neće biti isto. U poruci se navodi da sindikat ne pristaje na ugrožavanje zdravlja zaposlenih i njihovo otpuštanje, a država mora biti socijalno odgovorna  i raditi u interesu svojih građana. Sindikat će staviti na“ stub srama“,kažu radnički lideri, svakog poslodavca koji otpušta radnike, a nije preduzeo mere,da ih uz pomoć države, zadrži. Zahtevaće takođe da poštuju radnu zaštitu i ostala prava radnika . Za realizaciju ovakvih mera u interesu radnika neophodna je solidarnost unutar i između sindikata. U svakom slučaju dolazi vreme kada će se videti ko su zaista sindikati i koja je njihova uloga.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *