Medijska udruženja pozvala na akciju „Pet minuta gromoglasne tišine“

Medijska udruženja pozvala su novinare i medije da sutra, na Svetski dan slobode medija, u 11.55 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ kako bi upozorili I ukazali na izuzetno težak položaj novinarstva u Srbiji.  Zbog pandemije koronavirusa, medijima, posebno štampanim, tiraž je dramatično pao dok su lokalni mediji ostali bez prihoda od marketinga.

„Godinu za nama obeležilo je i povećanje broja fizičkih i verbalnih napada, pritisaka, uvreda i kampanja vređanja novinara koje ne dolaze samo od centara moći nego i od samih kolega. Toliko međusobnih optužbi i uvreda među novinarima nije bilo od devedesetih godina prošlog veka“, ističe Udruženje novinara Srbije. „Nastavljen je sunovrat projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja. Suprotno propisima, sve više novca građana odlazi medijima koji otvoreno krše Kodeks novinara“.

UNS zato zahteva da Vlada osim mera finansijske podrške mikro, malim i srednjim preduzećima formira i SOS fond za podršku štampanim i lokalnim medijima, da do kraja godine Ministarstvu kulture i informisanja budu odobrena dodatna sredstva za raspisivanje konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa, da se mediji oslobode od plaćanja doprinosa i poreza na zarade dok traje vanredno stanje i naredna tri meseca; da Vlada do kraja godine omogući početak rada na izradi medijskih zakona, u skladu sa usvojenom Medijskom strategijom, da Ministarstvo kulture i informisanja, jasno da na znanje lokalnim samoupravama da neće tolerisati zloupotrebe u projektnom sufinansiranju medija, navodi se između ostalog u proglasu UNS-a.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *