BOR – Ispravnost i kvalitet pijaće vode, tokom cele godine, a naročito u letnjem periodu kada se potrošnja vode povećava, veoma je važna. Kontrolu bakteriološke i hemijske ispravnosti vode na teritoriji borske opštine redovno, shodno pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće i Zakona o vodama, radi Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru.

Voda sa gradskog Vodovoda kontroliše se svake nedelje, odnosno šest puta na mesečnom nivou, na sva tri izvorišta i rezultati su dobri, ispravnost vode je na visokom nivou. Javne česme seoskih vodovoda kontrolišu se preko Ekološkog fonda Opštine Bor četiri puta godišnje, što je oko 30 uzoraka. Mi kontrolišemo i javne česme u Boru i četiri izvora mineralne vode u Brestovačkoj banji. U slučaju nepravilnosti, bilo bakteriološke ili hemijske, a koje se najčešće pojavljuju kod seoskih vodovoda, preduzimaju se zakonske mere a građane obaveštavamo o neispravnosti vode„, kaže dr Dijana Miljković, specijalista higijene Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru.

Tokom sezone kupanja, kontrolom je obuhvaćena i voda na sve četiri plaže na Borskom jezeru kao i na otvorenom bazenu Sportskog centra.

„Tokom sezone kupanja redovno kontrolišemo vodu na Borskom jezeru, a na osnovu ugovora, stručne laboratorije Zavoda kontrolisaće i vodu na otvorenim bazenima u Boru tokom celog leta, prva naredna kontrola je sledećeg četvrtka„, kaže dr Miljković.

Prema rečima dr Dijane Miljković, specijaliste higijene u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru,  ispravnost i kvalitet vode na teritoriji Opštine Bor su zadovoljavajući.

 

Autor: Branislava Ilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.