BOR, SRBIJA – Poslanici republičke skupštine usvojili su krajem aprila Zakon o inspekcijskom nadzoru, a njegova puna primena očekuje se do kraja godine. Neke odredbe ovog zakona primenjivaće se od 30. jula i inspektorima rada će, u cilju sprečavanja rada na crno, davati znatno veća ovlašćenja na terenu.

Prema podacima koje su prikupile inspekcijske službe, veliki je broj neregistrovanih privrednih subjekata, koji posao obavljaju u svojim stanovima. Najčešće su to organizovana proizvodnja tekstilnih proizvoda u stanovima sa zapošljavanjem radnika „na crno“ i krivotvorenjem zaštićenih robnih marki, stomatološke ordinacije, proizvodnja i isporuka hrane, frizeri, prodaja robe neprehrambenog tipa pored pijaca, prevoz putnika, predškolske ustanove i domovi za negu starih osoba, parkirališta, pa čak i preduzeća za pogrebne usluge.

Inspektori rada će u kontroli rada na crno, od 30. jula, uz dosadašnje kontrole, moći da proveravaju i neregistrovane privredne subjekte.

Zakon daje mogućnost i da uz sudsku naredbu o izvršenju uviđaja u stambenom prostoru inspektori obavljaju kontrole u dvorištima, kućama i stanovima i pretres uz dozvolu vlasnika ili nalog suda, koji će se izdavati po hitnom postupku za 48 sati od prijave

U slučaju da vlasnik stana odbije da primi inspektore i pored naloga suda, policija je dužna da obezbedi ulazak u stan. Uviđaj se vrši u prisustvu dva punoletna svedoka, a u slučaju da postoji procena da je rizično, pretres može biti i bez svedoka.

Kazne su 50.000 do 500.000 dinara za delatnost koja je u nivou preduzetnika, a od 200.000 do dva miliona ako se neko bavi poslom za koji je predviđeno da to bude pravno lice.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2zksox“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.