Borba za klijente – niže kamatne stope u bankama

0

BOR – Od početka godine Narodna banka Srbije snizila je za gotovo polovinu, sa 8 na četiri i po odsto referentnu kamatnu stopu, koja je osnova za formiranje kamatnih stopa u bankama. U poređenju sa prošlom godinom razlika je još veća jer je na početku 2014. godine ona iznosila devet i po odsto.

Da li zbog toga ili zbog sve veće konkurencije, banke u Srbiji su krenule u akciju da privuku što više građana i odobre im gotovinske i stambene kredite. Ove dve vrste zajmova su najtraženiji u Srbiji, a kamatne stope nikada nisu bile manje. Za gotovinske kredite, u zavisnosti od banke, kreću se od 6,6 do 13 odsto, što je i za 40 odsto niže nego sredinom godine. Usluge obrade kredita se, takođe u zavisnosti od banke, negde ne naplaćuju, a negde iznose jedan do dva odsto. U borbi za dobre klijente, banke su spremne na dogovor, pa ukoliko klijent želi da pređe u drugu banku zbog povoljnijih uslova, smanjuju kamatu,  troškove obrade i daju duže rokove otplate klijentima, posebno onima koji redovno otplaćuje obaveze i ima dobru platu. Uz to da bi preotele klijente banke su spremne i da osiguravaju pozajmice o svom trošku.

Što se stambenih kredita tiče, prosečna kamata kreće se oko 3 i po odsto.

Do sada je građanima u Srbiji odobreno oko šest milijardi evra raznih zajmova, a 90 odsto čine upravo gotovinski i stambeni.

Uz to, uvek se ponovo obnavlja dozvoljeni minus, uzimaju kreditne kartice, tako da bankari mogu da zarade na ovim skupim uslugama, gde je kamata znatno veća. Najmanja kamata na dozvoljeni minus kreće se oko 22 odsto, a na kreditnu karticu 16,3 odsto. U proseku ove usluge koštaju čak 27 odsto na godišnjem nivou.

Stručnjaci kažu da nije samo smanjenje referentne kamate uticalo na manje kamate na keš i stambene kredite, već i velika konkurencija među bankama koje se manjim kamatama bore da dobiju nove i zadrže stare klijente, što je potpuna novina u Srbiji.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/WdfVhPzYwEg“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *