Borski bakar kupuju i Kinezi

Rudarsko-topioničarski basen Bor prodao je, od početka godine, 17 hiljada 650 tona bakra stranom tržištu, a zajedno za prodajom ostalih proizvoda, to je za četvrtinu veći izvoz nego u istom periodu prošle godine. Od prodaje robe u inostranstvu, borski basen prihodovao je 125 miliona dolara, saopštila je Služba za informisanje RTB-a Bor.

Prvi put u julu, 750 tona bakra otpremljeno je brodom u Kinu, a kupci najkvalitetnijeg bakra, kvaliteta “četiri devetke” bile su i kompanije u Hrvatskoj, Turskoj, Bugarskoj i Nemačkoj.

Englezi su do jula od borskog kombinata otkupili 2,6 tona srebra, vrednosti blizu 1,4 miliona dolara, a dodatnih 1,2 miliona izdvojili su za paladijum i platinu.

Borski selen i plavi kamen u prethodnih sedam meseci prodati su Poljacima za 1,6 miliona dolara, a sumporna kiselina u Rumuniji, Grčkoj i Bugarskoj za 247 hiljada dolara.

Samo julski prihod RTB-a Bor od prodaje bakra je 17 miliona dolara, a dodatnih 600 hiljada dolara kompanija je zaradila od prodaje srebra, plavog kamena i sumporne kiseline.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *