Borski đaci pripremali „mesečeve“ kolače

Učenici Ekonomsko trgovinske škole u Boru koji pohađaju smer kuvar i turističko hotelijerski tehničar, danas su imali priliku da vide kako se prave tradicionalni „mesečevi“ kolači, pecivo koje se po kineskoj tradiciji priprema u vreme Jesenjeg festivala. Ovaj događaj organizuje se drugu godinu zaredom a cilj je da ovakav vid saradnje kineske kompanije i borskih škola postane tradicija.

BOR – Kompanija Srbija Ziđin Koper, u okviru obeležavanja Jesenjeg festivala, kineskog  praznika tokom kojeg se tradicionalno  jedu  „mesečevi“ kolači, organizovala je u kantini „Istra kule“ pripremu ovog peciva. „Mesečeve“ kolače pripremali  su učenici Ekonomsko trgovinske škole u Boru, smer kuvar i turističko-hotelijerski tehničar.

Cilj je da ovaj vid saradnje i druženja postane tradicija. Pozvali smo učenike Ekonomsko trgovinske škole u Boru da nam se pridruže jer želimo da upoznaju našu kulturu i probaju našu tradicionalnu kuhinju“, rekao je Pen Bo, pomoćnik šefa Kabineta generalnog direktora Srbija Ziđin Koper.

Priprema i degustacija „mesečevih“ kolača bila je prilika da se učenicima približi kineska kultura, da probaju tradicionalnu kuhinju i nauče nešto novo. Pre nego što su pristupili izradi mesečevog kolača, pogledali su prezentaciju kako bi se bliže upoznali sa samim Jesenjim festivalom, simbolikom i značajem „mesečevih“ kolača.

Jesenji festival se naziva još i Mesečev festival ili Festival mesečevih kolača. Nekada se slavio u vreme žetve, jer su se drevni kineski carevi na jesen zahvaljivali mesecu za žetvu. Danas ga ljudi uglavnom slave uz porodično okupljanje, kada zajedno pale fenjere i dive se Mesecu za koji veruju da je tada najpuniji u godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.