Borsko jezero i Lazareva pećina najprivlačniji turistima

BOR – Borska opština sve privlačnija je turistima, a broj posetilaca iz godine u godinu sve je veći. Za razliku od Borskog jezera koje postaje sve atraktivnija destinacija za odmor domaćih ali i stranih turista, interesovanje za banjski i seoski turizam sve je slabije.

Ako ocenjujemo celokupnu turističku sezonu, naravno da se beleži značajan broj dolazaka u našu sredinu. Najviše pažnje privlače Borsko jezero i Lazareva pećina. Broj posetilaca u Brestovačkoj Banji stagnira dok oblast seoskog turizma beleži pad, što nas je nateralo da pokrenemo inicijativu da napravimo novu bazu podataka o pojedincima i domaćinstvima koji žele da se bave seoskim turizmom„, kaže Bora Stanković iz Turističke organizacije Bor.

Cilj izrade baze podataka je da se identifikuju domaćinstva koja žele da se bave seoskim turizmom, da se ona adekvatno obuče i izvrši kategorizacija smeštajnih objekata. Seoski turizam trenutno je opredeljenje nekoliko porodica iz Metovnice i Gornjana, dok su domaćinstva iz Zlota i Šarbanovca, ovim vidom turizma prestala da se bave, zbog nedovoljne posećenosti.

 „Seoskim turizmom se trenutno bavi devet domaćinstava sa 61 ležajem. To nije zanemarljivo, ali imali smo ih i više. Zato moramo obnoviti seoski turizam. Međutim, s obzirom na to da nije dovoljno imati samo smeštaj i hranu, treba identifikovati sve ono što bi bio motiv za dolazak turista: istorijske lokalitete, kulturnu materijalnu i nematerijalnu baštinu, manifestacije i slično“, kaže Bora Stanković iz turističke organizacije Bor.

Osim obnove seoskog turizma cilj Turističke organizacije Bor je da se ove godine bolje upotpuni i turistička ponuda u samom gradu, koji je turistima atraktivan kako zbog Muzeja, vidikovca tako i ZOO vrta koji privlači najveću pažnju najmlađih posetilaca.   

Borsko jezero i Lazareva pećina najprivlačniji turistima, 26. januar 2018. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=QlCOt03aF4Q

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *