Borsko jezero na 4,3 metra ispod preliva na brani

BOR – Nivo Borskog jezera trenutno je veoma nizak i nalazi se na 4,3 metra ispod preliva na brani. Lokalna samouprava u Boru i predstavnici Vodovoda u nekoliko navrata razgovarali su sa predstavnicima kompanije Ziđin Koper Bor čija je obaveza da održava nivo jezera. Dogovor je postignut, a potpisivanje ugovora očekuje se naredne nedelje.

BOR – Nivo Borskog jezera trenutno je veoma nizak i nalazi se na 4,3 metra ispod preliva na brani. Lokalna samouprava u Boru i predstavnici Vodovoda u nekoliko navrata razgovarali su sa predstavnicima kompanije Ziđin Koper Bor čija je obaveza da održava nivo jezera, jer se najviše vode iz njega koristi za potrebe industrije i postigli su dogovor o dopunjavanju Borskog jezera, koje bi trebalo da radi borski Vodovod.

Prema rečima Gorana Pavića, direktora borskog Vodovoda, potpisivanje ugovora sa kineskom kompanijom očekuje se tokom naredne nedelje, a upumpavanje vode će krenuti odmah nakon toga, kako bi se nivo jezera što pre podigao. Obilnijih padavina, niti snega nije bilo u proteklih 12 meseci i to je najveći uzrok ovako niskog vodostaja.

Biljni i životinjski svet u jezeru nije ugrožen niskim vodostajem, ali je podizanje nivoa vode neophodno, kako se on ne bi ugrozio. Očekuje se da se iz pravca Zlota u jezero ubacuje oko 200 litara vode u sekundi, a procene su da bi na taj način za dostizanje bilo potrebno oko 10 meseci.

Očekuje se i da se na taj način do leta nivo vode podigne dovoljni za predstojeću turističku sezonu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *