Smanjena nezaposlenost

BOR-Na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru broj nezaposlenih lica na kraju prošle godine manji je za desetak odsto u odnosu na prethodnu. Ukupno u četiri lokalne samouprave bez posla je sada više od devet hiljada i 300 lica, dok u Boru radno mesto čeka njih četiri hiljade i 300.

„U odnosu na prethodne godine to je značajan porast broja zaposlenih lica. Zaposlili su se  u  kompaniji Zijin Cooper Bor, ali najviše preko naših aktivnih mera“, rekla je Lidija Načić, vd direktora filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Boru.

Posredstvom republičkih i mera lokalnih samouprava  posao je na području borskog okruga dobilo 700 lica, samo u Boru 283. Najbolje rezultate dala je mera samozapošljavanje, jer su sva zainteresovana lica otvorila preduzetničku radnju. Značajna je i mera zapošljavanje kod poslodavaca teže zapošljivih lica do 30 godina starosti , zatim viškova, korisnika novčane pomoći i dugoročno nezaposlenih lica.

Poslodavci, kao naši korisnici sredstava,  bili su jako zainteresovani  za takvo zapošljavanje ,a  zauzvrat su dobijali po 150.000 dinara, uz obavezu da ta lica ostanu kod njih 12 meseci. Na ovaj način  više od  50 je našlo zaposlenje“, dodala je Lidija Načić.

Od ukupnog broja nezaposlenih lica na području borskog okruga, krajem prošle godine, više od polovine je nekvalifikovanih, kvalifikovanih radnika  i onih sa  srednjom stručnom spremom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *