Božić po Gregorijanskom kalendaru

SRBIJA – Rimokatolička crkva i vernici proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Isusa Hrista. Božić 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju i protestantske i anglikanske, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena. Uz razlike u kalendarima, dan Isusovog rođenja, kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom. Ponoćna božićna misa u prisustvu mnogobrojnih vernika održana je i u Katoličkoj crkvi Svetog Ljudevita u Boru. Svim vernicima čestitku je uputio i beogradski nadbiskup, Stanislav Hočevar.

 „Neka novorođeni Gospod, slavni sin bezgrešne Bogomajke, svima udeli mir, radost, prave poglede na život i dovoljno snage za dosledno življenje. Neka tako bude svima nama i u godini 2017. Svuda neka vladaju radost i uspeh. Onima koji veliku tajnu života slave vizantijskom liturgijom, ili po Julijanskom kalendaru, Mir božiji – Hristos se rodi – Vaistinu se rodi! Svima vama, predraga braćo i sestre u molitvenom zajedništvu, zazivam blagoslov Boga svemogućeg, Oca i Sina i Duha svetoga. Amen“ – poručio je Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup.

 U crkvama se na Božić postavljaju jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Isus Hrist rođen. Ovaj običaj potiče iz 13. veka, a takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici. U kućama vernika Rimokatoličke crkve venac – advent ispleten je od slame i borovih grančica, ukrašen je purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *